Skip to main content

Indeling van de tuin

De voor- en zijtuin

De rondleidingen beginnen in de voortuin. Daar staat onze zelf opgekweekte Linde (gevonden als zaailing) en die intussen zo’n 30 jaar oud is en daardoor al wat groter is geworden. Het is ieder jaar een feest als hij in bloei staat door het zoemen van alle bijen en hommels die daar de nectar komen halen. De hoofdkleur van dit deel is rose / blauw paars. Dat wordt mooi geaccentueerd door de rij Hydrangea serrata die knalblauw beginnen te bloeien en in de loop van de zomer en herfst verbloeien naar rose.

Onder de blauwe regen door komen we in de zijtuin, waar geel, wit en blauwtinten domineren. Daar hebben we een leipeer geplant, Beure Hardy, die ons ieder jaar heerlijke grote peren bezorgt.

Aan de pergola staan een aantal rozen en Clematissen. Als de grote groep Gillenia in bloei staat, krijgt deze doorgang een bijzondere sfeer.

Aan het terras

De plek om even rustig te vertoeven onder het genot van een hapje en een drankje. Met een mooi uitzicht op enkele weelderige borders op kleur. Dat begint al vroeg in het voorjaar met de Chionodoxa en Fritilaria en gaat door tot aan de grassen en Anemones.

Achtertuin

Via een paar treden komt u in het tuindeel waar rond het gazon grote borders op kleur zijn aangelegd. Het idee daarachter is om in het hoogseizoen van juni t/m september veel kleur te hebben. Het zijn de borders die in afwisselende kleuren de aandacht opeisen, waarbij het gazon als rustpunt functioneert.

Via een kleine pergola met de lang bloeiende Clematis purpurea “Plena Elegans” ziet u de vijver liggen. Strak aangelegd met daaromheen borders met fellere kleuren. Hier ziet u de afwisseling met een rustig wateroppervlak en eenvoudige waterplanten, afgezet tegen de kleuren van de borders en de daarnaast liggende rozentuin.

Want zo dicht bij Winschoten, met zijn befaamde rosarium en hét gebied voor de teelt van rozenonderstammen, mag een selectie van sterke rozen niet ontbreken. In juni wordt deze bekroond met de enorme Roos “Paul’s Himalayan Musk”.

Verrassingstuin

Vanaf het terras zijn de fruitbomen te zien en die lijken de tuin te begrenzen. Maar achter deze bomen ligt nog een stukje tuin met een “groentetaart”, een tuinhuisje en een afstapje naar het pad langs de spoorsloot. Dit pad wordt aangekleed met afwisselend, fruit, groente en bloemen. Geïnspireerd op de engelse “kitchengardens”

Op terugweg naar het terras, met koffie, thee en zelfgemaakte taart, komt u langs de kweekhoek met plantenverkoop.